[ Нові повідомлення · Учасники · Правила форуму · Пошук · RSS ]
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Форум » Про Каву » Рецепти: » Espresso (еспресо)
Espresso (еспресо)
Дата: Субота, 06.10.2012, 07:56 | Сообщение # 1


Espresso (еспресо) - кавовий напій, приготований за допомогою еспресо машини. Цим італійським словом можна описати напій зроблений з води і 7 грамів меленої кави, в кількості 25-30 миллилитров під тиск в 9 Панів, при температурі 88 - 94 градуси Цельсія, з часом екстракції 25-30 секунд. Демітассе наповнюється на 2/3 об'єму.

Екстракція: дія проходження гарячої води з бойлера через мелену каву під тиском, яке у свою чергу екстрагує аромат, масла, колоїди, ліпіди і інші елементи, перетворюючи гарячу воду на еспресо.

Демитасе: традиційна чашка під еспресо розміром 88 мілілітров. Найчастіше віддають перевагу фарфоровим чашкам, проте може бути виконана з кераміки, неіржавіючої сталі або скла. Чим товще матеріал, тим краще, оскільки одна з функцій демитассе - зберігати тепло якомога довше, інакше еспресо швидко охолодиться і втратить свої характерні якості.

еспресо - міцна чорна кава, яка з'явилася в Італії на початку XX століття. Вважається за «короля» серед кави. Існує два трактування переказу «еспресо» з італійського. Перше означає «швидкий», а друге - «спресований» або «зварений під тиском». З тих пір, як в Італії з'явився еспресо, він став еталоном якості кави у всьому світі. Саме на його основі створюється решта всіх кавових напоїв, і саме від його якості залежить, якою буде якість цих напоїв.

В Італії називається просто "Un caffe" (ун кафе), "solo" (соло) або "espresso solo" (еспресо соло). На міжнародно-англійському жаргоні звичайну порцію еспресо називають "single" (сингл). Американці часто говорять "God Shot" (гад шот), в переказі - "божественний короткий". Декафінато: еспресо, приготований з декофеинированного кави, еспресо без кофеїну.

В Італії говорять: для того, щоб приготувати якісний еспресо, необхідно дотримувати "Закон чотирьох М". Перше М (mishella) - суміш кавових зерен, друге (maccinato) - ступінь зернистості помелу, третє (macchina) - кавоварка і четверте (mano) - рука бармена. Для кожного етапу характерні свої нюанси.

Mishella (мишела) - суміш кавових зерен. Для приготування італійського еспресо зазвичай застосовується суміш кавових зерен арабики і робусты.

Macchina (машина) - до кавоварки для еспресо пред'являються дві основні вимоги: температура води на виході + 88-94°С і необхідний тиск води, рівний 9 атмосферам. Ці параметри досягаються регулюванням кавоварки і контролюються барменом за рахунок вбудованого манометра, що відображає тиск води в бойлері, а представником кавової компанії за допомогою спеціальних вимірювальних пристроїв, замеряющих температуру і тиск води безпосередньо на виході.

Maccinato (мачинато) - ступінь помелу підстроюється під кожну суміш і кавоварку індивідуально. Зміна вологості, втрати при помелі кави ефірних масел може привести до зміни ступеню помелу і об'єму закладки меленої кави на одну порцію.

Mano (мано) - професіоналізм бармена грає, мабуть, найбільшу роль в приготуванні еспресо. Саме він контролює роботу кавового апарату, ступінь помелу, дозу закладки меленої кави на одну чашку і ступінь пресування. Таким чином, бармен є основним посередником між фірмою-виробником кави і клієнтом.

Одним з показників якості кави є пінка, яку фахівці називають "крему". Пінка має бути однорідною, рівною, щільною і мати красивий золотисто-горіховий відтінок. Залежно від складу кавової суміші (співвідношення арабики і робусты) колір крему може варіюватися. Товщина крему має бути не менше 2 мм. Що б кави не втратив свій смак і аромат, його подають в перших 1-1,5 хвилин після приготування .
exstreme
Off
Администраторы
Сообщений: 52
Уважение
[ 0 ]
 
Форум » Про Каву » Рецепти: » Espresso (еспресо)
  • Сторінка 1 з 1
  • 1
Пошук: